Италиански в Пловдив

Нови дисциплини с изучаване на италиански език представи Пловдивският университет

Сряда, 25 Април 2012 16:39 Росица Колева
Е-мейл Печат

В Деня на Италия – 25 април, Пловдивският университет представи двете си нови специалности с изучаване на италиански език. Дисциплините са комбинация от български с италиански и английски с италиански език. През предстоящата учебна година в тях ще бъдат приети два курса студенти.

Изучаването на италиански език не е прецедент за Пловдивския университет, макар и не като пълноправна дисциплина до момента. Вече 10 години студенти от Филологическия факултет се обучават във факултативни курсове по езика на Гарибалди.

Васил Найденов, студент 3-и курс:

– Имахме възможност да изберем втори чужд език освен основния и аз избрах италианския, тъй като ми звучи интересно. Това беше главната причина, а и съм имал досег и с френски, и с немски. Реших, че италианският е нещо ново, което мога да науча. Има нужда от специалисти, които боравят с малко по-нетрадиционни езици, защото вече английски всички го знаят. Немският също доста добива популярност. Френският и италианският са така по-екзотични, както и испанският, и аз бих желал да мога да съм по-конкурентноспособен.

Обучението ще включва пълния курс по теория, практически упражнения, както и изучаване на част от дисциплините по литература на италиански.

Доц. Живко Иванов, декан на Филологическия факултет:

– Очакваме един нормален интерес, какъвто в Пловдивския университет всяка нова специалност предизвиква. Не очакваме някакъв масов прием. Ние не сме готови за масов прием, тъй като нямаме подготвени преподаватели. Имаме заявки от такива компании, които търсят специалисти с различни езикови комбинации. Италианският беше липсващ в тези комбинации. Сега вероятно ще можем да предлагаме, естествено след 3-4 години, когато завърши първият випуск.

Безрезервна подкрепа за развитието на новите университетски специалности обеща директорът на Италианския културен институт в София г-жа Анна Амендоладжине. Според нея интересът към италианската култура и език в България нараства бързо, но не достигат преподаватели по езика.

Анна Амендоладжине, директор на Италианския културен институт:

– На първо място ще работим по квалификацията на преподавателите по италиански език, после, съвместно с ръководството на университета, планираме да създадем италианска библиотека, която се ангажирам да захранваме с материали. Най-важното е, че планираме да организираме голям брой културни събития, които да представят моята страна в Пловдив.

Първото от поредицата събития е изложба на ценни керамични кукли с традиционни костюми от всички италиански провинции, която ще се открие на 12 май в Етнографския музей.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.